Ναξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με την γραφική παλιά Χώρα και το Ενετικό Κάστρο, τις υπέροχες παραλίες, τα ξακουστά  προϊόντα και τοπική κουζίνα, τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία, αλλά και τη σύγχρονη υποδομή, είναι ο ιδανικός τόπος για να συνδυάσει κανείς τη γνώση που θα αντλήσει από ένα συνέδριο με μια ξεχωριστή εμπειρία διακοπών.

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου, και στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε σταυροδρόμι πολλών λαών και πολιτισμών. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων γνώρισε και μεγάλη οικονομική και καλλιτεχνική ακμή τον 6ο π.Χ. αιώνα, όταν χτίστηκαν εκεί μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία. Στη συνέχεια το πέρασμα από τη ρωμαϊκή στη βυζαντινή εποχή κληροδότησε στο νησί πλήθος χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών ενώ μεγάλη αίγλη απέκτησε στην περίοδο της ενετοκρατίας, ως πρωτεύουσα του δουκάτου του Αιγαίου.

Σήμερα η Νάξος συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς και όχι τυχαία, καθώς συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά όλων των υπόλοιπων Κυκλάδων: συνδυάζει υπέροχες παραλίες, παραδοσιακούς οικισμούς και τεράστιο πλούτο προϊστορικών, αρχαίων, βυζαντινών, ενετικών και νεώτερων μνημείων, ενδιαφέροντα μουσεία, εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, πλούσια Αγορά, ζωντανή νυχτερινή ζωή και καλή παραδοσιακή κουζίνα.

Η καρδιά της Νάξου χτυπά στην ενδοχώρα, στα ορεινά χωριά, τα παλιά ορυχεία και τα μνημεία που «κρύβονται» διακριτικά στις πιο απίθανες γωνιές της.

 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Χώρα της Νάξου βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Είναι πολύβουη πολιτεία, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο, με το ενετικό Κάστρο να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της. Στις παρυφές του βρίσκεται η γραφική Παλιά Χώρα, οικισμός με στενά δρομάκια που στολίζονται με καμάρες, κυκλαδίτικα σπίτια και ενετικά αρχοντικά με θυρεούς. Εκεί βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο, στεγασμένο σε βενετσιάνικο κτίριο του 17ου αιώνα, που παλαιότερα φιλοξενούσε την Εμπορική Σχολή Ιησουιτών. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα και έργα τέχνης που χρονολογούνται από τα νεώτερα νεολιθικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Το Κάστρο (όπου βρίσκεται η Σχολή Ουρσουλινών στην οποία θα διεξαχθεί το συνέδριο), χτίστηκε το 1207, όταν ο ενετός διπλωμάτης Μάρκος Β΄ Σανούδος κατέλαβε 17 νησιά του Αιγαίου και σχημάτισε το Δουκάτο του Αιγαίου, με έδρα στη Νάξο. Επάνω από την κύρια είσοδο του πύργου θα διακρίνετε το οικόσημο του Ιωσήφ Barozzi ενώ στο υπέρθυρο της εσωτερικής θύρας του πύργου το οικόσημο των Crispi. Στα δαιδαλώδη στενά του θα γνωρίστε τη μεσαιωνική ιστορία του τόπου αλλά και την Καθολική Μητρόπολη με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο.

«Πορτάρα»: Η γιγαντιαία μαρμάρινη πύλη, το μόνο τμήμα που απέμεινε από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, στη μικρή χερσόνησο Παλάτια, και θεωρείται σήμα κατατεθέν της Νάξου. Αποτελείται από τέσσερα κομμάτια μαρμάρου, το μήκος των οποίων ξεπερνά τα 6 μέτρα και το βάρος τούς 20 τόνους. Ο ναός –χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αι.– άρχισε να χτίζεται από τον τύραννο Λύγδαμι, αλλά με την πτώση της τυραννίας έμεινε ημιτελής. Τη μεγάλη πύλη, όμως, την Πορτάρα, διαβαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες για ν’ απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού.

 Πηγή: www.olympicair.com