Περιηγηση στη Ναξο

Μια ευκαιρία για να δει κανείς τα σημαντικότερα μέρη και να νοιώσει ότι γνώρισε τη Νάξο ειδικά αν διαθέτει λίγο χρόνο, είναι να αφεθεί σε μια απολαυστική περιήγηση και να ανακαλύψει θησαυρούς που κρύβει το νησί.

 

Η εκδρομή έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Ιουλίου και περιλαμβάνει ξεναγό.

Ξεκινώντας από τη Χώρα, επισκεπτόμαστε την ενδοχώρα. Το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το Γαλανάδο. Έξω από το χωριό υψώνεται ο πύργος του Μπελόνια. Πρώτη στάση το μικρό χωριό Δαμαλάς, όπου επισκεπτόμαστε ένα παραδοσιακό εργαστήριο κεραμοποιίας. Στο ίδιο χωριό υπάρχει και η δυνατότητα επίσκεψης ενός αναπαλαιωμένου παραδοσιακού ελαιοτριβείου.

Συνεχίζουμε διαμέσου της εύφορης κοιλάδας της Τραγαίας και κάνουμε στάση στο Χαλκί με τα αρχοντικά του και την ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία, την Παναγία την Πρωτόθρονη. Επισκεπτόμαστε το αποστακτήριο κίτρου στο οποίο παράγεται το ομώνυμο τοπικό λικέρ.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε την Παναγία τη Δροσιανή κοντά στο χωριό Μονή, σημαντκό μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Επόμενη στάση η Απείρανθος, το παραδοσιακό χωριό με την ιδιαίτερη κουλτούρα. Χρόνος για βόλτα στα μαρμάρινα σοκάκια, για επίσκεψη στα τέσσερα μικρά μουσεία (αρχαιολογικό, γεωλογικό, φυσικής ιστορίας και λαογραφικό) και για φαγητό.

Στην επιστροφή επισκεπτόμαστε την πλούσια σε βλάστηση περιοχή του Φλεριού στις Μέλανες. Στην αρχαιότητα ένα υδραγωγείο μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων, σημαντικό τεχνικό έργο με πολλές φάσεις, μετέφερε το νερό στην πόλη της Νάξου εξασφαλίζοντας την ύδρευσή της. Εκεί βρίσκεται και το αρχαίο λατομείο  μαρμάρου καθώς και ο εντυπωσιακός Κούρος, ο «Έλληνας», όπως ονομάζεται,ο όποιος έχει υπερφυσικό μέγεθος (6,4 μέτρα) και είναι έργο του 7ου αιώνα π.Χ.

Κόστος ανά άτομο (εφόσον συμπληρωθούν 50 συμμετοχές): 10€